Sport

5 voordelen van sporten die je waarschijnlijk niet wist

Iedereen weet inmiddels dat bewegen gezond is. Toch beweegt niet iedereen genoeg. Misschien dat de volgende vijf redenen je daarbij helpen.

 1. Meer energie
  Als ik het te druk heb om een paar keer per week te trainen voel ik me zo ongelukkig. Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor elke sport-aholic onder ons. Dus, voel je je loom en kun je jezelf echt niet van de zetel af slepen om actie te ondernemen? Besef dat je lichaam wordt getriggerd door beweging. Je hart en longen worden aan het werk gezet en ook je bloedsomloop verbetert. Na een paar weken regelmatig bewegen voel je je energieker en heb je meer levenslust. Probeer dus een trainingsplan te maken en hou je eraan vast! Zo doe ik het.
 2. Goed voor je hersenen en geheugen
  Verschillende studies hebben aangetoond dat de hersenen baat hebben bij regelmatige lichaamsbeweging. Het is niet helemaal duidelijk waarom dat zo is. Er kunnen verschillende redenen zijn maar deze reden lijkt mij het meest plausibel: je bloedsomloop wordt gestimuleerd, zodat er meer zuurstof in je hersenen komt. Ik ben geen dokter, maar dit is toch logisch?
 3. Meer verlangen naar seks
  Geloof het of niet: actieve mensen zijn actiever in bed. Volgens wetenschappers is de verklaring eenvoudig: sporters hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevreden over hun lichaam. Bovendien vermindert veel lichaamsbeweging bij mannen het risico op erectiestoornissen. Ja hoor, ik besef dat hierdoor heel wat mannen na het lezen van dat laatste zinnetje meteen een fitnessabonnement hebben aangeschaft.
 4. Menstruatiepijn
  Goed nieuws voor alle dames: regelmatig bewegen vermindert menstruatiepijn. Dit komt omdat de stof endorfine vrijkomt tijdens het sporten. Het verzacht de pijn en heeft een kalmerend effect. En wil je nog een ander groot voordeel van het sporten horen als je ongesteld bent? Als je beweegt tijdens de laatste fase van de menstruatiecyclus verbrand je meer vet! Je kunt in die fase ook langer trainen zonder moe te worden. Hoe cool is dat? Toch een voordeel aan die vreselijke tijd van de maand.
 5. Minder stress
  Ik heb echt een stressvol leven en daarom heb ik mijn trainingen nodig. Door te trainen produceert je lichaam endorfine en serotonine, naast andere belangrijke hormonen. Beide staan bekend als gelukshormonen. Ook al voelt het vaak of je aan het sterven bent tijdens een training: achteraf voel je je des te beter.

Dus als je een harde, vermoeiende dag hebt en je weet niet waarom je moet opstaan en gaan joggen, denk dan aan de positieve kanten van je training!

Je houd misschien ook van...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *