Wat je nog niet wist over Valentijnsdag

Valentijnsdag. Dé dag waar geliefden meer dan ooit aan elkaar tonen hoeveel ze van elkaar houden. In mijn ogen is dat een beetje bullshit, want waarom zou je op die dag de liefde meer moeten vieren dan een andere dag? Maar ach, elke reden is goed om iets te vieren, toch?  Om deze dag toch een klein beetje in de kijker te zetten op mijn blog, zet ik even de 10 leukste Valentijnsdag-weetjes op een rijtje.

  1. Valentijnsdag is de op één na meest gevierde dag in de wereld. Nieuwjaarsdag staat op nummer één in het lijstje.
  2. In Indonesië, Pakistan, Saudi-Arabië, Iran, Maleisië en Rusland is Valentijnsdag vieren verboden. Als je 14 februari toch viert met bloemen, een goede fles wijn of liefdevolle cadeautjes, kan je een zware straf krijgen.
  3. Leraren ontvangen de meeste Valentijnskaarten.
  4. Argentijnen vieren Valentijn niet één dag, maar een hele week. In juli vieren ze nog eens zeven dagen de “week van de romantiek”.
  5. In Groot-Brittannië is het mogelijk om met je huisdier te trouwen. 14 februari is de meest populaire dag om dat te doen.
  6. In Duitsland is 14 februari een ongeluksdag. Het is de geboortedag van Judas, de verrader van Christus en daarom blijven Duitsers die dag doorgaans binnen omdat ze bang zijn dat hen iets ergs overkomt.  Ook in vele Afrikaanse landen is 14 februari een negatieve dag. Die dag wordt door de aids-problematiek inmiddels gezien als ‘de dag van de onveilige seks’.
  7. In sommige landen geven mannen kleren als Valentijnscadeau aan hun wederhelft. Als de vrouw de kleren mooi vindt, trouwt ze met hem.
  8. Valentijnsdag is waarschijnlijk vernoemd naar de christelijke Sint Valentijn, een Romeinse priester die leefde in de 3e eeuw na Christus. In die tijd mochten soldaten niet trouwen, omdat men geloofde dat vrijgezellen meer bereid zouden zijn om op het slagveld te sterven. Sint Valentijn was van mening dat liefde alles kon overwinnen, dus trouwde hij in het geheim toch soldaten. Toen dit ontdekt werd, werd Sint Valentijn geëxecuteerd. Er zijn natuurlijk nog tientallen andere verhalen die het ontstaan van Valentijnsdag beschrijven.
  9. Als je op Valentijnsdag een handschoen vindt op straat, dan zou jouw toekomstige man of vrouw de andere bezitten.
  10. In Zuid-Korea krijgen mannen chocolade van hun vrouwen en de vrouwen krijgen snoep (zonder chocolade) van de mannen. De singles bestellen in een authentiek Koreaans restaurant zwarte noedels om te rouwen.

Geef een reactie